17.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Meizu MX4 hands-on review: Το ταχύτερο της αγοράς!

    Ο τίτλος είναι «βαρύς» αλλά αυτό ακριβώς είναι το Meizu MX4, αυτή τη στιγμή. Το ταχύτερο smartphone της αγοράς από πλευράς «καθαρών» επιδόσεων, κάτι που σίγουρα μετράει για πολλούς high-end χρήστες. Είναι, όμως, εξ’ίσου καλό σε όλους τους τομείς, ώστε να διεκδικήσει την κορυφή; Θα το μάθετε στη συνέχεια…

    meizu mx4 (2)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 144×75,2×8,9 mm
    • Βάρος: 147 γρ.
    • Οθόνη: 5,36” IPS (1152×1920 pixels)
    • Επεξεργαστής: Mediatek MT6595 (8-core 1,7-2,2 GHz)
    • Μνήμη: 2GB RAM, 16/32/64GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-Hotspot-Direct, Bluetooth v4.0-A2DP, microUSB v2.0-Host, MHL, GPS (με A-GPS, GLONASS, Beidou, QZSS)
    • Λειτουργικό: Android 4.4.4, Flyme 4.0
    • Κάμερα: 20,7 MPixel, λήψη 4K video στα 30 FPS κα 1080p στα 30 FPS, HDR, εμπρόσθια 2 MPixel (1080p)
    • Μπαταρία: 3.100mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: Αφαιρούμενο πίσω καπάκι
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: Ακουστικά, καλώδιο USB, φορτιστής (2A)

     

    meizu mx4 (1)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Ένα κορυφαίο smartphone πρέπει να σε κάνει να θες να το αγγίζεις συνέχεια. Το MX4 έχει ένα «μέτριο» πάχος των 8,9 χιλιοστών και συνδυάζει αλουμινένιο περίβλημα με πλαστικό πίσω μέρος, το οποίο όμως ξεγελάει αρκετά τόσο στην όψη όσο και στην αφή, θυμίζοντας μέταλλο. Παράλληλα οι καμπύλες στο πίσω μέρος κάνουν τη συσκευή «λεπτότερη» στο χέρι, ενώ η ποιοτική αίσθηση διατηρείται ανέπαφη. Μόνο μειονέκτημα, αλλά και αναμενόμενο, το ότι η συσκευή γλιστράει εύκολα, έτσι θα προτείναμε τη χρήση θήκης. Το καπάκι αφαιρείται δύσκολα (κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό) και αποκαλύπτει την υποδοχή της micro-SIM και τη μη-αφαιρούμενη μπαταρία. Με έκανε να αναρωτηθώ γιατί να υπάρχει αφαιρούμενο καπάκι, εν τέλει, αφού η SIM θα μπορούσε να τοποθετηθεί σαν “tray” στο πλάι και να έχουμε μια κορυφαία unibody κατασκευή σαν αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει και microSD slot.

    meizu mx4 (6) meizu mx4 (3)

    meizu mx4 (7)

    Το εμπρός πλήκτρο αφής είναι και το μοναδικό, με το σχήμα ενός κύκλου και είναι ορατό ακόμη και με κλειδωμένη την οθόνη, ενώ φωτίζεται κατά τη χρήση αλλά και λειτουργεί σαν καλαίσθητο notification LED. Έξυπνη λύση από τη Meizu που έχουμε καιρό να δούμε σε smartphone αξιώσεων. Γενικά το μόνο που μας «χάλασε» πάνω στο MX4, εκτός από το ελάχιστο grip, ήταν το power/lock πλήκτρο που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος και όχι στην άδεια, δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα αντίχειρας και δείκτης να μη το φθάνουν με τίποτα, εκτός αν έχετε τα χέρια μπασκετμπολίστα.

    meizu mx4 (8)

    Λειτουργικότητα και hardware

    Η συσκευή της Meizu φτιάχτηκε ώστε να είναι τέλεια σχεδόν σε όλους τους τομείς, έτσι έχουμε μια οθόνη 5,36 ιντσών, το ιδανικό (ίσως) μέγεθος, με ανάλυση 1080p (και κάτι ψιλά) που καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των απαιτητικών. Το IPS panel καλύπτεται από Gorilla Glass 3 και παρέχει εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης και πολύ καλά επίπεδα φωτεινότητας, ώστε να χρησιμοποιείται άνετα και υπό έντονο φωτισμό. Τα πολύ μικρά bezels και η υψηλή αποκρισιμότητα απλώς είναι τα κερασάκια στην τούρτα.

    meizu mx4 antutu

    Οι κορυφαίες επιδόσεις του MX4 που αντικατοπτρίζονται κυρίως στα συνθετικά benchmarks, οφείλονται στο οκταπύρηνο MediaTek chipset με τους τέσσερις πυρήνες A17 στα 2,2GHz και τους άλλους τέσσερις A7 στο 1,7GHz. Μαζί με τα 2GB μνήμης RAM και το optimization που έχει γίνει στο λειτουργικό, η συσκευή μας έσπασε το φράγμα των 50.000 βαθμών στο AnTuTu, δίνοντας μια καλή γεύση του τι κρύβει στο εσωτερικό της και τι πρέπει να περιμένει ο χρήστης από αυτήν. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι 16GB στη χειρότερη και 64GB στην καλύτερη, ενώ η χρυσή τομή βρίσκεται στα 32GB.

    Από πλευράς συνδεσιμότητας θα θέλαμε να πούμε ότι το MX4 τα έχει όλα, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, στερώντας του πολύτιμους βαθμούς στον αγώνα για το… πρωτάθλημα. Ναι, έχει 4G και τα πάντα από Wi-Fi μεριά, Bluetooth v4.0 και πλήρη λειτουργικότητα της microUSB, αλλά σε τετοιο επίπεδο δε γίνεται να μην έχεις NFC, ραδιόφωνο και IR blaster. Η κάθε απουσία μεμονωμένα δεν είναι τόσο κραυγαλέα, όμως συνδυασμένες σίγουρα απογοητεύουν ελαφρώς.

    meizu mx4 menu

    Το Android 4.4.4 είναι επιμελώς «κρυμμένο» κάτω από το Flyme 4.0 interface της Meizu, που είναι κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Διαφορετικό στυλ (μεγάλων) εικονιδίων, απουσία app tray, διαφορετικό notification tray και quick toggles menu, κινούμενο navigation bar στα αριστερά στο menu των ρυθμίσεων και τα soft πλήκτρα είναι τμήμα του κάτω μέρους της οθόνης, όταν χρειάζονται και μόνο. Τα recent apps εμφανίζονται με slide up από το κάτω μέρος ενώ πολύ σημαντικό είναι το ξεκλείδωμα με double tap της οθόνης και το κλείδωμα με long press του home button. «Σώζουν» την αβλεψία με το power/lock button και βολεύουν απίστευτα. Η καμπύλη εκμάθησης του FlyMe είναι σχετικά μικρή και δε θα σας λείψει κάτι σε σχέση με το stock Android.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κάμερα του MX4 είναι «δανεική» από τη Sony και έτσι τη γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά από τα Xperia. Έτσι, δεν μας εξέπληξε με τις εξαιρετικής ποιότητας λήψεις της, τόσο εικόνων, όσο και video. Δυστυχώς δεν κάνει λήψη 1080p video στα 60 FPS, αλλά μπορεί να κάνει 4K στα 30 fps και slow-motion. Γνώμη μου, το πρώτο είναι πιό χρήσιμο στους περισσότερους χρήστες από το 4K, οπότε εδώ υστερεί λίγο σε σχέση με άλλες, high-end κάμερες. Αλλά δεν παύει να είναι από τις κορυφαίες.

    meizu mx4 (4)

    meizu mx4 camera (1) meizu mx4 camera (2) meizu mx4 camera (3) meizu mx4 camera (4) meizu mx4 camera (5)

    Ο ήχος προέρχεται από τις 4 οπές που βρίσκονται στο κάτω μέρος της συσκευής, δίπλα στη microUSB θύρα, είναι καθαρός και ισχυρός, όπως και αυτός του ακουστικού, έτσι καλύπτει απόλυτα σε κάθε περίπτωση.

    meizu mx4 (5)

    Όσο για την αυτονομία, η μπαταρία των 3.100mAh αποδεικνύεται υπερ-αρκετή για να βγάλει το 24ωρο του απαιτητικού χρήστη και παρέχει σχεδόν 7-8 ώρες διαρκούς χρήσης, ικανοποιώντας μας πλήρως.

    meizu mx4 (9)

    Το Meizu MX4 έχει κερδίσει το δικαίωμα να συγκαταλέγεται στα κορυφαία smartphones του κόσμου και ίσως είναι και το ταχύτερο από πλευράς «ωμών» επιδόσεων. Με την τιμή του στα €359, απλά δεν έχει αντίπαλο, κακά τα ψέματα. Ναι, έχει ελλείψεις στον τομέα της συνδεσιμότητας, ναι, το Flyme interface ίσως δε φανεί τόσο εύχρηστο σε κάποιους, αλλά πραγματικά με τέτοια τιμή δε μπορείς να πείς «όχι». Ναυαρχίδα για εποχές… λιτού βίου; Είναι εδώ και τη λένε Meizu MX4.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    10 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»