18.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Google θα βελτιώσει το Street View!

    Το Google Maps είναι μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή είναι το Street View. Για χρόνια, μας δίνεται η ευκαιρία να εκκινήσουμε την εφαρμογή, να αναζητήσουμε μια συγκεκριμένη διεύθυνση και να δούμε μια πραγματική εικόνα του συγκεκριμένου σημείου που ψάχνουμε. Όχι μόνο αυτό, αλλά αν θέλεις να δεις και τι υπάρχει λίγα στενά πιο κάτω, μπορείς να το κάνεις και αυτό πολύ εύκολα.

    Street View

    Το Street View λειτουργεί με τον συνδυασμό πολλών panoramas. Ένα rig με 15 κάμερες τοποθετείται στην κορυφή του αυτοκινήτου της Google, μέσω των οποίων λαμβάνονται οι εικόνες. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί λογισμικό για να τις συνδυάσει και για να προσφέρει την Street View εμπειρία που γνωρίζουμε μέσω της υπηρεσίας. Από τη στιγμή που η Google, χρησιμοποιεί πολλές κάμερες για να λάβει τις εικόνες του Stret View, πολλές φορές εμφανίζονται προβλήματα. Τέτοιου είδους προβλήματα, μπορεί να είναι το miscalibration της «γεωμετρίας» της κάμερας και διαφορές timing μεταξύ των 15 καμερών. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Όπερα του Σίδνεϋ. Η Google όμως υπόσχεται να τα διορθώσει, χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο λογισμικού.

    Street View

    Optical Flow

    Πως ακριβώς όμως η Google θα κατορθώσει να διορθώσει τις όποιες ατέλειες όπως μας υπόσχεται χαρακτηριστικά; Αν και φαίνεται σχετικά εύκολη διαδικασία, το απόλυτο ταίριασμα των εικόνων, η εταιρεία θα πρέπει να λάβει υπόψη της πολλές παραμέτρους. Το φαινόμενο Parallax οφείλεται στις κάμερες που είναι τοποθετημένες πάνω στο αυτοκίνητο της Google και οι οποίες βλέπουν τα αντικείμενα διαφορετικά, εξαιτίας του κενού που υπάρχει ανάμεσά τους. Γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η συνένωση των εικόνων, που έχουν ληφθεί υπό διαφορετική γωνία.

    Καταγραφή

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι το timing. Αν και το rig είναι ένα, αποτελείται από 15 κάμερες. Όλες αυτές οι κάμερες πρέπει να ρυθμιστούν κατά τέτοιον τρόπο για να προβούν στη λήψη του περιεχομένου την ίδια ακριβώς στιγμή. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι εννοούμε, ας αναφερθούμε σύντομα σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Φανταστείτε να βρίσκεστε στη θέση επιβάτη ενός αυτοκινήτου το οποίο κινείται με 35 mph. Έχετε δυο κάμερες στα χέρια σας και πατάτε το κλείστρο της κάμερας του δεξιού χεριού, ένα δευτερόλεπτο πιο πριν από εκείνης του αριστερού χεριού. Οι κάμερες θα λάβουν διαφορετικές εικόνες, επειδή βρίσκεστε κατά 1 δευτερόλεπτο σε διαφορετική θέση του δρόμου. Φανταστείτε τώρα αυτό να γίνεται με 15 κάμερες.

    Υπάρχουν μόλις δυο παραδείγματα, ως προς το τι μπορεί να πάει στραβά, κατά τη διάρκεια λήψης panoramas για το Street View. Η Google για να τα διορθώσει, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο αλγόριθμο, αξιοποιώντας το optical flow. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι από τη στιγμή που το λογισμικό θα ανιχνεύει αντίστοιχα pixel σε εικόνες που επικαλύπτονται, θα μπορεί να τα διορθώσει εύκολα.

    Geometry

    Και ενώ έχουν διορθωθεί αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει η Google να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβούν πρόσθετα κατά την διαδικασία αυτή. Αν μετακινηθεί μια φωτογραφία, αναπόφευκτα επηρεάζει και την ευθυγράμμιση των υπολοίπων. Για να διορθώσει οποιαδήποτε εναπομείναντα προβλήματα, η Google θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη την γεωμετρία της σκηνής. Αυτό επιτυγχάνεται με το «stretching» και το «compressing» διάφορων μερών της εικόνας προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι τα πάντα παραμένουν ευθυγραμμισμένα.

    Συνολικά, η νέα αυτή διαδικασία, υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα artifacts που εμφανίζονται στα panoramas, ενώ θα συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής γεωμετρίας. Η διαδικασία δεν είναι τέλεια, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλύτερο. Και επιπλέον, δεν χρειάζεται να προβεί ξανά στη λήψη των πλάνων, καθώς όλα εξαρτώνται από το software και τους αλγόριθμους. Να σημειωθεί ότι η Google εφαρμόζει τις αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες φωτογραφίες του Street View. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»