12.7 C
Cyprus
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Cyta Hellas και Cytavision: Εκτός επιχειρησιακών στόχων σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία

    cyta_building

    Τις δυσκολίες ανάπτυξης της CytaHellas στην ελληνική αγορά καταδεικνύει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ΑΤΗΚ. Στην έκθεσή του για το 2015, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επισημαίνει ότι η θυγατρική εταιρεία CytaHellas δεν έχει πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία και την απεξαρτητοποίηση της από την οικονομική στήριξη της Αρχής τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Τα αποτελέσματα της εταιρείας, όπως σημειώνει στην έκθεση του, εξακολουθούν να είναι αρνητικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά οι συσσωρευμένες ζημιές. Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στις 31.12.2015 ήταν €50,1 εκ, γεγονός που υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της ΑΤΗΚ η οποία μέχρι σήμερα ξεπερνά τα €200 εκ.

    Ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στηλιτεύει, για άλλη μια φορά, την κίνηση της Cyta Hellas να προχωρήσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της, ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην έκθεση, παρά το ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία σε προηγούμενες εκθέσεις της είχε αναφέρει ότι θεωρεί, ότι η ΑΤΗΚ, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως Εικονικός Πάροχος, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ή/και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014, εντούτοις το Συμβούλιο στις 20 Μαΐου του 2014 αποφάσισε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Vodafone και την είσοδο της CytaHellas στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας τον Αύγουστο 2014. Οι στόχοι που τέθηκαν για το 2014 και 2015 δεν επιτεύχθηκαν και η εταιρεία είχε στις 31.12.2015 το 51,8% των πελατών που προέβλεπε το επιχειρησιακό σχέδιο, σημειώνει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής .

    Σε ότι αφορά την Υπηρεσία Cytavision, σημειώνεται ότι είναι ζημιογόνα, αφού τα συνολικά έσοδα από τους συνδρομητές, όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν καλύπτουν καν τα άμεσα έξοδα για την εξασφάλιση περιεχομένου. Ειδικότερα και σε ότι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, τα οποία ανηλθαν στα €9,7 εκ. για την αγωνιστική περίοδο 2014/2015, ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει στην έκθεση του, ότι δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια που επιλέγονται ή έχουν επιλεγεί οι ομάδες με τις οποίες έχουν συναφθεί συμφωνίες και δεν έχει υιοθετηθεί κάποια μέθοδος υπολογισμού των δικαιωμάτων που να τα καθιστά συμφέροντα και αποδοτικά προς την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, θα πρέπει όπως επισημαίνεται στην έκθεση της  Ελεγκτικής  Υπηρεσίας, να ασκεί τον μέγιστο δυνατό έλεγχο για τη συγκράτηση των δαπανών για χορηγίες ομάδων και τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΑΤΗΚ. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αγοράζει τηλεοπτικά δικαιώματα διαφόρων ξένων πρωταθλημάτων και αθλητικών γεγονότων. Οι αγορές αυτές πολλές φορές γίνονται από μεσάζοντες/αντιπροσώπους οι οποίοι έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως επιδιώκεται η εξασφάλιση των δικαιωμάτων απευθείας από τις ξένες ομοσπονδίες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό να αιτιολογείται η εξασφάλιση τους από μεσάζοντες.

    Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015, «βαδίζει» σε γενικές γραμμές στην ίδια λογική των προηγούμενων χρόνων

    Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015, φαίνεται να «βαδίζει» σε γενικές γραμμές στην ίδια λογική των προηγούμενων χρόνων. Παρά το ότι οι απόψεις που διατυπώνονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι απόλυτα σεβαστές, αλήθεια είναι ότι «πλήρης ορθολογικότητα» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ειδικότερα για οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η τεχνολογία, είναι ανέφικτη για δυο κύριους λόγους: Οι αποφάσεις αφορούν στο μέλλον το οποίο είναι αβέβαιο, ενώ τα χρονικά περιθώρια λήψης της απόφασης είναι περιοριστικά. Συνεπώς, αδυναμίες θα εμφανίζονται και θα καταγράφονται στις εκάστοτε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μιας και η εκ των υστέρων, προσέγγιση των δεδομένων είναι ευκολότερη υπόθεση, από αυτό που πιεστικά επιβάλλει η καθημερινή επιχειρηματική πρακτική για επιλογή και λήψη ορθών αποφάσεων σε μηδενικούς πολλές φορές χρόνους.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»