13.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Έφυγε από τη ζωή ο Lou Ottens, o εφευρέτης της κασέτας ραδιοφώνου

    Όσοι πέρασαν την εφηβική και παιδική τους ηλικία στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, εκτός από το (ορθόδοξο) ΠΑΣΟΚ, τις cult ταινίες του Ψάλτη και του Μουστάκα, την Εθνική Ελλάδος στο Μπάσκετ με τον Γκάλη, σίγουρα θα θυμούνται την κλασική κασέτα ραδιοφώνου. Ναι, αυτό το physical μέσο μεταφοράς ήχου (αλλά και δεδομένων για τους πρώτους 8-bit personal computers που έκαναν την εμφάνιση τους εκείνη την περίοδο), το οποίο όλη την ώρα την μασούσε το ραδιοκασετόφωνο και έπρεπε να την επαναφέρετε με το… μολύβι. Παρά την ευρεία της χρήση για περίπου 2 δεκαετίες, στα μέσα των 90s και με την διάδοση των CDs βέβαια, η κλασική κασέτα άρχισε να φθίνει, ενώ πλέον σήμερα τα περισσότερα μέσα αναπαραγωγής ήχου σε φυσική μορφή, απλώς έχουν μια περίοπτη θέση στο μουσείο.

    Αυτή την αναφορά βέβαια στην κασέτα δεν την κάνουμε τυχαία, καθώς πριν από λίγες μέρες (στις 6 Μαρτίου) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, ο Γερμανός εφευρέτης της Lou Ottens, ο οποίος είχε διαγράψει σημαντική πορεία στην Philips. Ο Ottens ξεκίνησε να δουλεύει στο prototype concept της κασέτας στις αρχές του 1960. Στόχος του ήταν να αναπτύξει ένα πιο φορητό μέσο αναπαραγωγής ήχου σε σύγκριση με τις ογκώδεις επιλογές που υπήρχαν τότε. Ο Γερμανός εφευρέτης δημιούργησε έτσι ένα prototype κασέτας από ξύλο, το οποίο μπορούσε να χωρέσει σε οποιαδήποτε τσέπη και στη συνέχεια πρότεινε την ιδέα του στη Philips, η οποία κατοχύρωσε την προαναφερθείσα πατέντα (1963). Η Philips στη συνέχεια πήρε αυτό το concept, το εξέλιξε και δημιούργησε την κασέτα που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο, η επαγγελματική πορεία του Ottens δεν σταμάτησε εκεί, καθώς συνέβαλλε και στην ανάπτυξη του audio Compact Disc.  

    Αδιαμφισβήτητα, η κασέτα ραδιοφώνου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της μουσικής κουλτούρας, καθώς χωρίς αυτή δεν θα είχαμε playlists και mixtapes. Το κυριότερο βέβαια ήταν ότι το εν λόγω physical μέσο ώθησε την on-the-go φιλοσοφία στη μουσική. Αν και από τις αρχές των 00s, οι κασέτες σχεδόν εξαφανίστηκαν, παρόλα αυτά το 2016 και το 2017 εμφάνισαν μία άνοδο στην δημοφιλία του που αποτυπώθηκε στις πωλήσεις τους (αύξηση 74%). Αιτία στάθηκαν τα soundtracks του Stranger Things και του Guardians of the Galaxy.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»