12.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Επείγουσα ενημέρωση για τα Windows XP με αφορμή τη γιγαντιαία επίθεση ransomware κυκλοφόρησε η Microsoft

    Πολλές κορυφαίες εταιρείες και οργανισμοί, όπως ένα μεγάλο μέρος των αγγλικών νοσοκομείων, η εταιρεία Telefonica στην Ισπανία, η FedEx και πολλοί ακόμη, ήταν στόχοι της γιγαντιαίας επίθεσης ransomware που ξεκίνησε την Παρασκευή. Περί τους 75.000 υπολογιστές σε 99 χώρες επηρεάστηκαν από ένα malware γνωστό ως WannaCry που κρυπτογραφεί έναν υπολογιστή και απαιτεί 300 δολάρια για να τον ξεκλειδώσει. Το malware επεκτάθηκε χάρη σε ευπάθειες σε παλιές εκδόσεις των Windows, ενώ, όπως λέγεται, είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί από την NSA πριν οι hackers Shadow Brokers το δώσουν στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα.

    windows-xp

    Ενώ η Microsoft είχε κυκλοφορήσει fixes για τις τελευταίες εκδόσεις των Windows πρόσφατα, τα Windows XP είχαν μείνει χωρίς προστασία. Πολλά από τα μηχανήματα που δέχθηκαν την επίθεση δεν είχαν λάβει τις τελευταίες ενημερώσεις, ενώ αρκετά τρέχουν ακόμη τα Windows XP. Έτσι, η Microsoft σε ένα “εξαιρετικά ασυνήθιστο” βήμα παρείχε public patches για τα Windows που βρίσκονται σε custom support. Αυτό περιλαμβάνει specific fixes για τα Windows XP, τα Windows 8 και τα Windows Server 2003.

    “Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους πελάτες μας τρέχουν εκδόσεις των Windows που δε λαμβάνουν πλέον mainstream υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι πελάτες δε θα έχουν λάβει την ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας που κυκλοφόρησε το Μάρτιο. Δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στους πελάτες και τις επιχειρήσεις τους, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε την ενημέρωση ασφαλείας για τος πλατφόρμες με προσαρμοσμένη υποστήριξη, Windows XP, Windows 8 και Windows Server 2003” αναφέρει η Microsoft.

    “Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε μια αξιολόγηση της κατάστασης, έχοντας κατά νου, την αρχή της προστασίας του οικοσυστήματος των πελατών μας συνολικά”.

    Η εταιρεία συνεχίζει να δηλώνει ότι ορισμένες επιθέσεις χρησιμοποιούν τακτικές ηλεκτρονικού “ψαρέματος” με κακόβουλα συνημμένα, οπότε οι χρήστες θα πρέπει να αποφύγουν το άνοιγμα αυτών των αρχείων, ειδικά εάν προέρχονται από μη αξιόπιστες ή άγνωστες πηγές.

    Οι ενημερώσεις έκτακτης ανάγκης για μη υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows υπάρχουν στα παρακάτω links:

    Windows Server 2003 SP2 x64Windows Server 2003 SP2 x86, Windows XP SP2 x64Windows XP SP3 x86Windows XP Embedded SP3 x86Windows 8 x86, και Windows 8 x64.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»