
Στην κάλυψη του υφιστάμενου κενού σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών του κράτους και την επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud (υπολογιστικού νέφους) στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, στοχεύει μεταξύ άλλων το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και της Amazon Web Services (AWS), που υπέγραψαν πρόσφατα στη Λευκωσία, ο Υφυπουργός, Κυριάκος Κόκκινος, και ο Director of Europe Public Sector της AWS, Κάμερον Μπρούκς.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, Κυριάκο Κόκκινο, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία της AWS, «θέτουμε τα θεμέλια για μια διευρυμένη συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης σε μία δυναμική ψηφιακή οικονομία, μέσω του εκσυγχρονισμού υποδομών, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».
Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «το πρώτο βήμα σε μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαίου οφέλους συνεργασία, που θα συμβάλει καταλυτικά στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας, ικανού να φιλοξενήσει και να καλύψει τις ανάγκες διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας και επικοινωνιών».
Χαρακτηριστικές ήταν επίσης και οι δηλώσεις -και όχι απαραίτητα φιλοφρονήσεις- του Director of Europe Public Sector της AWS, Κάμερον Μπρούκς, που τόνισε ότι η Κύπρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας, με επιχειρηματίες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις να μοιράζονται το όραμα μιας σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας, ενώ δεν λησμόνησε να ευχαριστήσει την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη δέσμευσή της μέσω αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας.
Παρά το ότι είναι φανταστικό να βλέπει κανείς την «ψηφιακή πρόοδο» που συντελείται στην Κύπρο, σε τέτοια κλίμακα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εντούτοις η κάθοδος του διεθνούς κολοσσού τεχνολογίας Amazon στη χώρα μας, αποτελεί και ένα ερέθισμα που προκαλεί μελαγχολία… σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη.
Όπως είναι πλέον φανερό η Γηραιά Ήπειρος συνεχίζει να αδυνατεί, να ενσωματώσει τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν αρχίσει να συντελούνται τα τελευταία 20-30 χρόνια στις επικοινωνίες, και δεν μπόρεσε να κατανοήσει την έννοια της σύγκλισης τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.
Με τον διαχωρισμό που προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω αυστηρού και άκαμπτου ρυθμιστικού πλαισίου, το μόνο που κατάφερε, ήταν να μετακινήσει όλη την οικονομία των δεδομένων (data) και του περιεχομένου (content), στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ακόμα και η ιερή αγελάδα της παραδοσιακής φωνητικής επικοινωνίας (voice) και των γραπτών μηνυμάτων (sms), αδυνατίζει όσο περνάει ο καιρός, χάνοντας κατά κράτος τη μάχη από Facebook, Instagram, Viber και WhatsApp, Discord και άλλες αναρίθμητες εφαρμογές.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών όπου οι Amazon, Google, Microsoft και άλλοι, στην πραγματικότητα είναι οικοδομήματα top to bottom, με τους Ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν δωρεάν το οικόπεδο… πάνω στο οποίο χτίζουν τις υπηρεσίες τους.
Βλέπετε, οι ευρωπαίοι ποτέ δεν κατάλαβαν ότι από τη στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες έγιναν υποσύνολο της πληροφορικής, το network neutrality έγινε παρελθόν.
Το αποτέλεσμα ήταν, τα ευρωπαϊκά δίκτυα να χρησιμοποιηθούν ως dump pipes, ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες άνθιζαν και καρποφορούσαν, χρησιμοποιώντας υποδομές διανομής για τις οποίες δεν ξόδεψαν τίποτε.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη, αφού πάνω από το 90% των υπηρεσιών παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες, ενώ το ίδιο συμβαίνει τόσο με το cloud, όσο και με το περιεχόμενο. Καλές οι όποιες πρωτοβουλίες προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά όταν έχεις να διαχειριστείς… το 90% τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται… και με το 5G. Η Ευρώπη χάνει την μάχη του 5G, όπως ακριβώς είχε χάσει και αυτή του 4G πριν από μία δεκαετία.
Αν και όλα τα σημάδια έδειχναν ότι η ιστορία… θα επαναλαμβανόταν και οι φωνές που προειδοποιούσαν γι’αυτό ήταν πολλές, δυστυχώς η αντίδραση ήταν υποτονική και καθυστερημένη.
Τα νούμερα είναι πλέον αμείλικτα, με τη διάδοση του 5G να είναι 90% στη Νότια Κορέα, 60% στην Κίνα, 45% στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρώπη η διάδοση δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 12%.
Τα υψηλά κόστη εισόδου των παρόχων, λόγω υπερκοστολογημένου φάσματος, η αδυναμία κατάρτισης ενός business plan με θετικό πρόσημο – αφού το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία και εκμετάλλευση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας- αλλά και η ήδη παγιωμένη αγορά ΟΤΤ υπηρεσιών από παρόχους εκτός Ευρώπης, καθιστά το μοντέλο ανάπτυξης 5G στην Ευρώπη προβληματικό…
Ωστόσο, στο ομιχλώδες αυτό τοπίο, η χώρα μας έχει λόγους να περηφανεύεται.. και ειδικότερα για την πρόσφατη ολοκλήρωση του παγκύπριου δικτύου κινητής 5G της Cyta, που καθιστά την Κύπρο πρώτη χώρα στην Ε.Ε. με 100% πληθυσμιακή κάλυψη δικτύου 5G.






