15.7 C
Cyprus
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    IBΜ και Sony δημιουργούν μαγνητοταινία που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 330TB δεδομένων!

    Ξεχάστε τους κρυστάλλους, τα ολογράμματα ή ακόμη και το DNA. Η λύση αποθήκευσης του μέλλοντος μπορεί να προέρχεται τελικά από το …παρελθόν.

    ibmtape

    Η Sony και η IBM ενώνουν τις “δυνάμεις” τους και δημιουργούν μία κασέτα μαγνητοταινίας σε μέγεθος παλάμης, που θα μπορούσε να “φιλοξενήσει” 330TB δεδομένων! Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα συγκρίσιμο cartridge σήμερα, μπορεί να χωρέσει μόνο 15TB.

    Οι τάσεις αποθήκευσης των δεδομένων είναι γεγονός πως αλλάζουν, περνώντας τα χρόνια. Έχουμε ξεχάσει πλέον τις δισκέτες, ακόμη και τα CD και τα DVD, ενώ κυριαρχούν οι NAND Flash και οι SSD. Η μαγνητική ταινία, εντούτοις, μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της αναβίωσης.

    Σε αντίθεση με τους οπτικούς δίσκους και τις μνήμες flash, πρόκειται για ένα φυσικό μέσο που διαρκεί σχεδόν μια ζωή. Κάτι τέτοιο καθιστά τις μαγνητοταινίες, ειδικά αυτές που διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή χωρητικότητα, μία σχεδόν τέλεια λύση για τη διατήρηση μεγάλου όγκου δεδομένων.

    Βέβαια, όπως κάθε φυσικό μέσο, ​​οι ταινίες χρησιμοποιούν φυσικούς αναγνώστες και κινούμενα μέρη, κάτι που συνεπάγεται τριβή, έτσι για την επέκταση της ζωής τους η Sony χρησιμοποιεί ένα ειδικό “λιπαντικό”.  Επιπλέον, η τεχνολογία της εταιρείας επιτρέπει στην κασέτα να διατηρήσει περισσότερα δεδομένα, με την επέκταση του μήκους της ταινίας.

    Το αποτέλεσμα είναι μια κασέτα που έχει πυκνότητα δεδομένων 201 Gb ανά τετραγωνική ίντσα και μπορεί θεωρητικά να χωρέσει 330 TB δεδομένων., 20 φορές δηλαδή περισσότερα από τις υπάρχουσες κασέτες μαγνητικής ταινίας του ιδίου μεγέθους.

    Η IBM προβλέπει η νέα καινοτόμα μαγνητοταινία να συντελέσει στην αντιμετώπιση των αναγκών της αποθήκευσης δεδομένων και του cloud computing, όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο εταιρείες θα την μετατρέψουν σε εμπορικό προϊόν.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»