6.6 C
Cyprus
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2026
More

    Ημερίδα με θέμα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Παράγοντας Ανάπτυξης στον Τουρισμό»

    Στο παράδειγμα τη Σιγκαπούρης που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον τουρισμό: από το αεροδρόμιο – τη διακίνηση στην πόλη και στο περίφημο Marina Bay– τα ξενοδοχεία, μέχρι το «Virtual Singapore» (Ψηφιακό Αντίγραφο της Πόλης), αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανού κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Παράγοντας Ανάπτυξης στον Τουρισμό» που διοργανώσαν από κοινού το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

    Όπως είπε, «Τα κράτη που θα τοποθετήσουν την ΤΝ στον πυρήνα της τουριστικής τους στρατηγικής δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, κατ’ ελάχιστον, θα προσελκύσουν σίγουρα περισσότερους επισκέπτες».

    Η Κύπρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή του έξυπνου και βιώσιμου τουρισμού

    Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, «Σε μια οικονομία όπως τη δική μας, όπου ο τουρισμός συνεισφέρει το 13,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) με στοιχεία του 2024 –και αναμένεται να φτάσει το 14% το 2025– και όπου ο ευρύτερος τομέας της τεχνολογίας, έχει ήδη φθάσει το 15%, η σύγκλιση των δύο δημιουργεί ένα νέο, στρατηγικής σημασίας άξονα ανάπτυξης».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Δαμιανού, παρά τα θετικά αποτελέσματα, ο τουρισμός χρειάζεται υψηλού επιπέδου ψηφιακές δυνατότητες για να παραμείνει ανταγωνιστικός, ενώ η τεχνολογία βρίσκει στον τουρισμό ένα πεδίο εφαρμογών που ενισχύει την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

    Οι βασικοί στόχοι μας, όπως είπε ο κ. Δαμιανού, συνοψίζονται σε τρεις ουσιαστικές και ξεκάθαρες κατευθύνσεις.

    • Πρώτον, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από έξυπνες λύσεις που βελτιώνουν την εμπειρία του επισκέπτη και μειώνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις.
    • Δεύτερον, να προωθήσουμε τον βιώσιμο τουρισμό, αξιοποιώντας την ΤΝ για πράσινες πρακτικές και υπεύθυνη ανάπτυξη.
    • Και τρίτον, να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα που θα διαφοροποιήσουν την Κύπρο ως προορισμό και θα ενισχύσουν την εικόνα της χώρας ως τεχνολογικά προηγμένης.

    «Η Κύπρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή του έξυπνου και βιώσιμου τουρισμού», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Δαμιανού.

    Διαβάστε επίσης: Η νέα εποχή της αναζήτησης: Γιατί πλέον ρωτάμε το ChatGPT πριν από το Google

    Related Articles



    Latest Articles



    Διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»