Την τροποποίηση της περί Υποδομής Εσωτερικής Καλωδίωσης Οικοδομών (ΥΕΚΟ) Ρυθμιστικής Απόφασης, ΚΔΠ 397/2024, προνοεί η νέα Ρυθμιστική Απόφαση που εξέδωσε ο Επίτροπος Επικοινωνιών.
Σύμφωνα με την εν λόγω Ρυθμιστική Απόφαση, κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία λήγει την 31/12/2026, και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο κατά το οποίο οι εγκαταστάτες που είχαν εξασφαλίσει πιστοποιητικό ικανότητας και ταυτότητα αδειούχου μελετητή/εγκαταστάτη/συντηρητή ΔΟΙ σύμφωνα με τις Τεχνικές Προδιαγραφές της ΑΤΗΚ, που είχαν εκδοθεί βάσει του Περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Κανονισμού ως ίσχυαν πριν αυτοί καταργηθούν, εγγράφηκαν στο προσωρινό μητρώο εγκαταστατών του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS) ακολουθώντας τη διαδικασία προσωρινής έκδοσης άδειας εγκαταστάτη εσωτερικής καλωδίωσης η οποία καθορίστηκε από τον CYS, θα πρέπει να πιστοποιηθούν από Φορεα Πιστοποίησης Προσώπων (ΦΠΠ), ώστε να εγγραφούν στο μητρώο αδειοδοτηθέντων που θα τηρεί ο CYS μέχρι και τη δημιουργία του προτύπου.
Η πιστοποίηση από σχετικούς ΦΠΠ υπό των εγκαταστατών θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της μεταβατικής περιόδου, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο εντός του προκαθορισμένου χρόνου. Όσο εγκαταστάτες πιστοποιηθούν από ΦΠΠ μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, θα καταβάλουν τριπλάσιο τέλος εγγραφής για την εγγραφή τους στο μητρώο Αδειοδοτημένων για πρώτη φορά.
Σημειώνεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από τον CYS θα έχουν παράλληλη ισχύ μέχρι να παρέλθει η μεταβατική περίοδος, μετά το πέρας της οποίας οι υφιστάμενες άδειες θα σταματήσουν να ισχύουν. Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου οι εγκαταστάσεις της ΥΕΚΟ θα εκτελούνται μόνο από άτομα που είναι εγγεγραμμένα κατόπιν πιστοποίησης τους από ΦΠΠ, στο σχετικό μητρώο πιστοποιημένων προσώπων αναφορικά με το πρότυπο CYS EN ISO/IEC 17024 το οποίο θα διατηρείται από τους ΦΠΠ όσο και στο μητρώο αδειοδοτημένων προσώπων του CYS το οποίο θα δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.





