19.8 C
Cyprus
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    MLS iQTab 7” [Hands-On]: «Έξυπνη» all-around επιλογή

    Untitled-1

    Μετά το «έξυπνο» iQTalk King smartphone της MLS, ήρθε η στιγμή να δούμε και την αντίστοιχη πρόταση της εταιρείας σε μορφή ταμπλέτας. Το MLS iQTab στοχεύει τη φθηνή και τη μέση αγορά, με δυνατά χαρακτηριστικά, ποιοτική κατασκευή και ένα αποδοτικό voice software. Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός κοντά στα 150 € και η αλήθεια είναι πως μια συσκευή θα πρέπει να τα καταφέρνει καλά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς για να αποσπάσει το ενδιαφέρον του αγοραστή. Πάμε να δούμε αν το iQTab μπορεί να το κάνει αυτό.

    Εξωτερική εμφάνιση, κατασκευή, hardware

    Πρώτες εντυπώσεις αφού βγάλουμε το iQTab από το λιτό κουτί του, θετικές. Η συσκευή έχει καλή κατασκευή, χωρίς κενά και ψεγάδια σε κανένα σημείο της, ενώ το λευκό πλαίσιο στην πρόσοψη συνδυάζεται όμορφα με την ασημί, “smooth” πλάτη. Μάλιστα, είναι και σχετικά ελαφριά, στα 260 γραμμάρια, καταφέρνει όμως και πάλι να κουράζει κάπως τα χέρια χάρη στο ελλιπές grip. Στο εμπρός μέρος το μόνο που διακρίνει κανείς είναι η κάμερα των 0,3 MP και τίποτε άλλο, ενώ στο κάτω μέρος της πλάτης βρίσκουμε τα δύο ηχεία της συσκευής. Όπως καταλάβατε, «κανονική» οπίσθια κάμερα δεν υπάρχει, σημαντικότατη και αδικαιολόγητη έλλειψη για ένα tablet αυτής της κατηγορίας. Το power button είναι στο πάνω μέρος και δεξιά, θα το προτιμούσαμε στο πλάι ωστόσο, ίσως κάτω από τα δύο volume buttons. Τέλος, υπάρχει και dedicated camera button στην ίδια πλευρά (δεξιά), αν και δεν καταλάβαμε το γιατί. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε τη mini-USB θύρα και στην αριστερή πλευρά το slot για την SDcard, χωρίς καπάκι.

    Untitled-4

    Η οθόνη είναι αναμφίβολα από τα δυνατά «χαρτιά» του iQTab, καθώς βασίζεται σε IPS panel και έχει διαγώνιο 7 ιντσών. Με τα ίδια χρήματα, βέβαια, μπορεί κανείς να βρεί και 10άρι tablet αν θέλει, όμως ποιοτική οθόνη δύσκολα. Άριστα επίπεδα φωτεινότητας, ικανοποιητική χρωματική απόδοση και contrast, εξαιρετικές γωνίες θέασης, δε χρειαζόμαστε κάτι άλλο από την οθόνη ενός tablet. Η ανάλυση επίσης σε ικανοποιητικά επίπεδα (1024 x 600 pixels), οπότε καταλαβαίνετε αυτόματα πως η θέαση ταινιών/video και το gaming είναι απόλαυση με τη συσκευή της MLS. Παρά ταύτα, θα θέλαμε λίγη περισσότερη ευαισθησία και ακρίβεια από την οθόνη αφής.

    Στο εσωτερικό βρίσκουμε διπύρηνο Cortex A9 επεξεργαστή στο 1,2 GHz (1,6 GHz στην έκδοση “Crystal”), ο οποίος πλαισιώνεται από 1 GB μνήμης RAM και τον VideoCore IV hardware accelerator, ιδανικός για το decoding HD περιεχομένου. Tα χαρακτηριστικά είναι αναμενόμενα στην κατηγορία αυτή, οπότε εδώ δεν έχουμε παράπονα αλλά ούτε και εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα, σίγουρα είναι υπερ-αρκετά για τις περισσότερες χρήσεις ενός tablet. Η εσωτερική μνήμη ανέρχεται στα 8 GB και περίπου τα 6 GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη, όπως προείπαμε όμως υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD. H συνδεσιμότητα περιλαμβάνει Wi-Fi και Bluetooth, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει GPS, ακόμη μια κραυγαλέα απουσία μετά από αυτή της κάμερας. Να μην παραλείψουμε την αναφορά του FM radio δέκτη, για όσους ενδιαφέρονται.

    Untitled-3

    Software, μπαταρία, συμπεράσματα

    Το λειτουργικό είναι Android 4.1.2 χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις στο interface, οπότε δεν έχουμε και κάποια ιδιαίτερη παρατήρηση. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το voice software της MLS, που περιλαμβάνει τα TalknPost για Facebook και TalknEmail, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να υπαγορεύει στη συσκευή ό,τι θέλει να γράψει. Η αναγνώριση της φωνής γίνεται με ακρίβεια και ταχύτητα, ενώ στη 3G έκδοση του iQTab (υπάρχει επίσης, αλλά δεν την είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή) διαθέσιμο είναι και το TalknDrive, για εύκολη πλοήγηση χωρίς πληκτρολόγηση.

    Η μπαταρία του iQTab δεν είναι από τις μεγαλύτερες που έχουμε δεί, με χωρητικότητα 3500 mAh, όμως τα καταφέρνει μια χαρά στο να κρατά «ζωντανή» τη συσκευή για πολλές ώρες λειτουργίας, με προβολή video, browsing και gaming. Mε τη συσκευή αυτή είδαμε 4,5 ώρες SD video και κάναμε ακόμη 2 ώρες browsing με τη φωτεινότητα στο 50%, προτού αγγίξει την εξάντληση. Σίγουρα δεν είναι κορυφαίες επιδόσεις και με HD video θα ήταν χαμηλότερες, όμως αναλογιζόμενοι το μικρό μέγεθος της μπαταρίας, δηλώνουμε ευχαριστημένοι.

    Untitled-2

    Με τιμή λιανικής στα 179 €, το MLS iQTab βρίσκει απέναντί του πολύ δύσκολους αντιπάλους, όπως το Galaxy Tab 2 (7.0) στα 150 € (που έχει και οπίσθια κάμερα + GPS), το HP Slate 7 2800 στα ίδια χρήματα, ακόμα και το ConnectMe TS-722GR της Forthnet, συσκευές οι οποίες δεν έχουν τίποτα να του ζηλέψουν, μάλιστα είναι και καλύτερα εξοπλισμένες. Ενώ με 50 € επιπλέον περίπου, μπορείτε να αποκτήσετε ένα 3G 7άρι Galaxy Tab 2, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, δε, θα έχετε και μεγαλύτερη αυτονομία (μπαταρίες 4000-4500 mAh). Μάλλον δύσκολη η επιλογή του iQTab στην κατηγορία του, με τις 2 βασικές ελλείψεις του να κρίνουν αρνητικά την έκβαση της μάχης…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»