17.7 C
Cyprus
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Κι όμως, ο εφευρέτης του mouse δεν έχει βγάλει ούτε μία δραχμή! (Ή cent, όπως προτιμάτε)

     

    Κυρίες και κύριοι, αυτός είναι ο κος Doug Englebart. Επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ενθουσιώδης υπέρμαχος της τεχνολογικής εξέλιξης της ανθρωπότητας και μπαμπάς του…. mouse.

    Ο Englebart από την αρχή της ακαδημαϊκής του καριέρας, ασχολήθηκε με την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την τεχνολογία, πολύ πριν οι υπολογιστές εξελιχθούν σε αυτό που γνωρίζουμε τώρα, πολύ πριν δημιουργηθεί το Internet. Πίστευε και πιστεύει ακόμα όμως, πως η ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην τεχνολογία και τους ανθρώπους θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελίξει την τεχνολογία και να την καταστήσει ως το ιδανικό μέσο για την εξέλιξη της συλλογικής ευφυΐας με άμεσο αποτέλεσμα την λύση των προβλημάτων που την απασχολούν.

    Το 1963, ο άνθρωπος αυτός δημιούργησε την συσκευή που έμελε να επηρεάσει όσο λίγες τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία: το mouse και στην πρώτη του μορφή ήταν έτσι.

     

    Θα σκεφτείτε αυτόματα πως αυτός ο άνθρωπος κολυμπάει στα πλούτη, έτσι δεν είναι. Κι όμως, λάθος. Ο Engelbart κατέθεσε την πατέντα για το ποντίκι το 1967, η οποία έληξε το 1987, μερικά χρόνια πριν οι προσωπικοί υπολογιστές εξελιχθούν ταυτόχρονα με την χρήση του mouse. Φανταστείτε λοιπόν ότι η Logitech παρδείγματος χάριν, που παράγει περισσότερα από 500 εκατομμύρια mouse το χρόνο, όπως και καμία άλλη εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά, δεν πληρώνει ούτε μία δραχμή, ή λεπτό, ή cent σε αυτό τον άνθρωπο.

    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον πατέρα του mouse και να ρίξετε μία ματιά στο αναλυτικότατο αρχείο του, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ιδρύματος που έχουν συστήσει τα παιδιά του για την διατήρηση του έργου του, εδώ.

    Πηγές: The Next Web, Wikipedia, BBC

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»