5.3 C
Cyprus
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Όταν δυο τεχνοκράτες «μη επαγγελματίες πολιτικοί» συναντιούνται…

    Πλάνο δράσης για το ψηφιακό μέλλον Κύπρου - Ελλάδας

    Συχνά αναρωτιόμαστε: Ποιό είναι το τυπικό προσόν που ξεχωρίζει τους πολιτικούς από τους τεχνοκράτες μη πολιτικούς; Είναι το επάγγελμα των πρώτων κλειστό και πρέπει οι υπόλοιποι να πληρώνουν «κάτι τις» για να πάρουν την άδεια; Και γιατί ένας τεχνοκράτης δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ένας καλός πολιτικός; Επειδή δεν «αφουγκράζεται το λαϊκό αίσθημα» και δεν σκορπάει εύκολα λεφτά και κρατικούς πόρους;

    Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί εκλέγονται… και για να τους ψηφίσουν πρέπει μαζί με τα ρουσφέτια, τα πολλά θα… και τα άπειρα ψέματα, να φιλήσουν και πολλές… ποδιές. Ωστόσο, και πάλι, οι πολιτικοί δεν εκλέγονται για υπουργοί ή υφυπουργοί. Τους ψηφίζουμε για βουλευτές και κάποιοι από αυτούς όμως, βρίσκουν τρόπους και γίνονται «διπλοθεσίτες…», καθώς έχουν ως πρώτο μέλημά τους την επανεκλογή τους στη Βουλή. Έτσι, σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας γίνονται ταυτόχρονα ελέγχοντες την εκτελεστική εξουσία (ως βουλευτές) και ελεγχόμενοι (ως υπουργοί ή υφυπουργοί) από τους βουλευτές. Τόσο καλή είναι η διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. Αντί οι πολιτικοί να έχουν ως προτεραιότητα το καλό της χώρας, φροντίζουν για το δικό τους μέλλον.

    Ταυτόχρονα, οι υπέρμαχοι της επικράτησης της πολιτικής επί της τεχνοκρατίας υποστηρίζουν ότι, οι τεχνοκράτες υπουργοί και υφυπουργοί δεν μπορούν να ασκήσουν διακυβέρνηση, δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση. Τα υπουργεία και τα υφυπουργεία, όπως ένθερμα αντιτάσσουν, πρέπει να στελεχώνονται από πολιτικούς.

    Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της επικράτησης της τεχνοκρατίας επί της πολιτικής αντιλέγουν: οι πολιτικοί δεν έχουν ειδικές γνώσεις, αποφασίζουν με γνώμονα το πολιτικό συμφέρον τους, τις οικονομικές προτεραιότητες, πρέπει λοιπόν να αποδέχονται την ικανότητα των ειδικών.

    Οι σχέσεις όμως τεχνοκρατίας και πολιτικής, δεν απασχολούν μόνον τους πολιτικούς επιστήμονες, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία των πολιτειακών θεσμών αλλά και την πρόοδο της χώρας του. Τα ερωτήματα πολλά.

    Απαντήσεις σε κάποιο βαθμό στα πιο πάνω, δίνουν δυο νέοι άνθρωποι που δεν είναι «επαγγελματίες πολιτικοί» αλλά τεχνοκράτες που κινούνται εκτός των κομματικών τειχών και συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα της χώρας τους, μετά από μια άκρως επιτυχημένη θητεία στον ιδιωτικό τομέα, για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, με κύριο εφόδιο την πλούσια εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα τους.

    Αναφερόμαστε ασφαλώς στον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Νικόδημο Δαμιανού και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδος  Δημήτρη Παπαστεργίου που στην πρόσφατη συνάντηση τους που είχαν στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίοι, μιλώντας την ίδια γλώσσα, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να προχωρήσουν σε σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης, που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών των χωρών τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο κράτη προτίθενται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την περαιτέρω προσαρμογή διαφόρων ηλεκτρονικών εφαρμογών, καθώς και των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ταυτότητας και υπογραφής, προς ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης και των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος.

    Δυο τεχνοκράτες μη «επαγγελματίες πολιτικοί», που ο κάθε ένας ξεχωριστά υπηρετεί από το «πόστο» του το ψηφιακό μέλλον της χώρας του, χαράσσουν νέους δρόμους συνεργασίας που δείχνουν πως τα πράγματα μπορούν να είναι καλύτερα, όταν το δόγμα «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» γίνεται πράξη! Θα ήταν πολύ ωφέλιμο να τους μιμηθούν και άλλοι υπουργοί/υφυπουργοί με κρίσιμα χαρτοφυλάκια όπως για παράδειγμα της άμυνας… και της παιδείας.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»