14.7 C
Cyprus
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    PlayStation 5 vs. Xbox Series X – Ποια κονσόλα είναι η πιο ισχυρή;

    Οι δύο μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας του gaming, Microsoft και Sony, έχουν πλέον ρίξει τα χαρτιά τους στο τραπέζι, καθώς τώρα γνωρίζουμε κι επισήμως τις τεχνικές δυνατότητες τόσο του PlayStation 5 όσο και του Xbox Series X. Τα tech freaks από χθες σίγουρα έπιασαν δουλειά και άρχισαν τις συγκρίσεις, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ουσιαστικά να ανακηρύξουν το μεγάλο νικητή. Οποιαδήποτε βέβαια κι εάν είναι η τελική ετυμηγορία, το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο next-gen κονσόλες είναι τουλάχιστον 4 (ή μπορεί και παραπάνω) φορές πιο ισχυρές από τους προκατόχους τους (PS4 και Xbox One).

    Βάζοντας στο μικροσκόπιο τις δύο κονσόλες, μπορούμε ότι στη μάχη των TFLOPs νικητής βγαίνει τo Xbox Series X, όπως μπορείτε να δείτε και από τον σχετικό πίνακα που ακολουθεί (μιλώντας πάντοτε σε θεωρητικό επίπεδο). Για τους μη «μυημένους» ο αριθμός των teraflops, μετράει πόσες floating point operations (υπολογιστικές πράξεις) μπορεί να σηκώσει μια GPU. Δεν χρειάζεται βέβαια κάποιος να έχει σπουδάσει επιστήμη των υπολογιστών για να καταλάβει ότι οι δύο κονσόλες βρίσκονται πολύ κοντά… Όμως αφού πρώτα ρίξετε μια σύντομη ματιά, καλό θα ήταν στη συνέχεια να τα πιάσουμε ένα – ένα, για να δούμε τι ακριβώς παίζει…

    Xbox Series X PlayStation 5
    CPU 8x Zen 2 Cores στα 3.8GHz (3.6GHz with SMT) 8x Zen 2 Cores sστα 3.5GHz (variable frequency)
    GPU 12 TFLOPs, 52 CUs στα 1.825GHz, Custom RDNA 2 10.28 TFLOPs, 36 CUs στα 2.23GHz (variable frequency)
    Die Size 360.45mm2 N/A
    Process TSMC 7nm Enhanced N/A
    Memory 16GB GDDR6 16GB GDDR6/256-bit
    Memory Bandwidth 10GB at 560GB/s, 6GB at 336GB/s 448GB/s
    Internal Storage 1TB Custom NVMe SSD Custom 825GB SSD
    IO Throughput 2.4GB/s (Raw), 4.8GB/s (Compressed) 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
    Expandable Storage 1TB Expansion Card NVMe SSD Slot
    External Storage USB 3.2 HDD Support USB HDD Support
    Optical Drive 4K UHD Blu-ray Drive 4K UHD Blu-ray Drive

     

    H GPU

    Με βάση τα τεχνικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, το Xbox Series X θα μπορεί να τρέχει games σε πολύ πιο υψηλή ανάλυση και με ταχύτερο – ομαλότερο frame rate. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το PlayStation 5 θα είναι ένα αδύναμο σύστημα… Κάθε άλλο μάλιστα! Μπορεί στην κονσόλα της Sony η GPU της να διαθέτει λιγότερες compute units, ωστόσο τρέχει σε πολύ πιο υψηλή συχνότητα (στα 2.23GHz), πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μία από τις compute units της θα πουσάρει ακόμη περισσότερη υπολογιστική ισχύ, σε σχέση με την GPU του Xbox Series X.

    Η CPU

    H CPU από την πλευρά της είναι μάλλον ισάξια και στα δύο συστήματα και πολύ δύσκολα ένας χρονισμός στα 300MHz παραπάνω μπορεί να δείξει τεράστια διαφορά για τον χρήστη. Και οι δύο Zen 2 CPUs αποτελούν ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα σε σχέση με την τωρινή γενιά.

    Data throughput

    H διαχείριση και η επεξεργασία της ροής των δεδομένων (data) αποτελεί το A και το Ω σε κάθε κονσόλα ή PC. To PS5 εδώ έχει ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με το Xbox Series X, καθώς βασίζεται στην τεχνολογία PCI Express 4.0 για να προσφέρει ροή data που αγγίζει το απίστευτο νούμερο των 5.5GB information per second.

    Games… That matter!

    Καλά όλα τα παραπάνω, όμως αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τα games που θα υποστηρίζει η κάθε κονσόλα και κυρίως τα exclusives, αλλά και το backwards compatibility που σίγουρα θα μετρήσει στην τελική επιλογή κάθε gamer.

    Αναμφίβολα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και καμία φορά η «ωμή δύναμη» του κάθε μηχανήματος μπορεί και να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο (πάρτε για παράδειγμα την τεράστια επιτυχία του Nintendo Switch). Επίσης, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα παίξει ρόλο είναι και η τελική τιμή της κάθε κονσόλας. Όποια κι εάν είναι η προτίμηση σας όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο ότι η νέα γενιά κονσολών θα είναι συναρπαστική

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»