Πολλοί από εμάς στο ερώτημα “αν ερχόταν το τέλος του κόσμου, ποιο πλάσμα θα επιβίωνε” θα απαντούσαμε σχεδόν με σιγουριά: η κατσαρίδα. Ωστόσο, μια σχετική έρευνα που εξετάζει τους οργανισμούς με τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μπροστά σε επίγειες και γαλαξιακές απειλές, δίνει μια εντελώς διαφορετική απάντηση που παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Πιο συγκεκριμένα, αν ερχόταν το τέλος του κόσμου, τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης θα είχαν ορισμένοι εξαιρετικά ανθεκτικοί μικροοργανισμοί, οι extremophiles. Σίγουρα, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν προκαλέι ιδιαίτερη έκπληξη. Ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της κατηγορίας είναι το βακτήριο Deinococcus radiodurans, που είναι γνωστό για την εξαιρετική του αντοχή στην ακτινοβολία και στις ακραίες συνθήκες.
Επιπλέον, οι βακτηρίδια του γένους Thermus και Pyrolobus fumarii μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που βρίσκονται κοντά σε υδροθερμικούς αεραγωγούς στους ωκεανούς.
Αλλάζοντας τώρα κατηγορία, φτάνουμε στις γνωστές και ως “αρκούδες του νερού”, τα Tardigrades.
Πρόκειται για μικροσκοπικά ζώα που είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους στις ακραίες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του κενού του διαστήματος, της έντονης ακτινοβολίας, των ακραίων θερμοκρασιών και της ξηρασίας. Τα Tardigrades έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε κατάσταση κρυπτοβίωσης (cryptobiosis), όπου οι μεταβολικές τους διαδικασίες σταματούν και μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να βρεθούν και πάλι σε ευνοϊκές συνθήκες.
Συνοπτικά, αν και η επιβίωση εξαρτάται από το είδος του “τέλους του κόσμου”, οι μικροοργανισμοί και οι αρκούδες του νερού φαίνεται να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης λόγω της εξαιρετικής τους ανθεκτικότητας σε ακραίες συνθήκες. Για τον άνθρωπο, ούτε λόγος, αν αναλογιστεί κανείς τη δυσφορία που νιώθει μόλις πέσει λίγο χιόνι ή μόλις έρθει ο πρώτος καύσωνας.