18.9 C
Cyprus
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
More

    Πόσο αξιόπιστες είναι οι νέες ετικέτες της ΕΕ στα tablet και τα κινητά; Η Apple απαντά

    Από τις 20 Ιουνίου, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και tablet υποχρεούνται να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με ετικέτα ενεργειακής απόδοσης στη συσκευασία. Αν και η φυσική παρουσία της ετικέτας στο κουτί είναι υποχρεωτική, η Apple έχει ήδη ξεκινήσει να τη δημοσιεύει και διαδικτυακά στις σελίδες των iPhone και iPad για τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Σχετικό άρθρο: Τι αλλάζει από 20 Ιουνίου στα smartphones και τα tablets – Όσα πρέπει να ξέρουν οι κύπριοι καταναλωτές

    Οι νέες ετικέτες περιλαμβάνουν βασικές πληροφορίες, όπως:

    • Αυτονομία μπαταρίας σε ώρες και λεπτά

    • Κύκλοι ζωής μπαταρίας μέχρι να πέσει στο 80%

    • Βαθμολογία αξιοπιστίας σε πτώσεις

    • Βαθμολογία επιδιόρθωσης

    Παράλληλα, συνοδεύονται από λεπτομερείς πληροφορίες με:

    • Αναλυτικά στοιχεία επισκευασιμότητας

    • Αντοχή οθόνης σε γρατζουνιές (κλίμακα Mohs)

    • Εγγυημένες ενημερώσεις ασφαλείας

    Ωστόσο, η Apple δημοσίευσε μια αποκαλυπτική 44σέλιδη μελέτη όπου αμφισβητεί τη μεθοδολογία των δοκιμών της ΕΕ. Επισημαίνει ότι η κλίμακα απόδοσης ενέργειας δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, η ανάλυση και η τεχνολογία της οθόνης, βάζοντας όλα τα tablet – από φτηνές συσκευές μέχρι επαγγελματικά μοντέλα – στο ίδιο «καζάνι».

    Επιπλέον, κατηγορεί τις δοκιμές πτώσης για ασαφή κριτήρια και μικρό δείγμα δοκιμών (μόλις 5 συσκευές), όταν η ίδια χρησιμοποιεί εκατοντάδες. Μάλιστα, ανεξάρτητα εργαστήρια που εκτέλεσαν τις ίδιες δοκιμές είχαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα – απόκλιση έως και τρεις βαθμίδες.

    Η Apple υποστηρίζει ότι οι πτώσεις προσανατολίζονται δυσανάλογα σε σημεία που δεν αντανακλούν την πραγματική χρήση. Έτσι, συνιστά προσοχή στην αξιολόγηση των ετικετών.

    Μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα, η πιο αξιόπιστη μέτρηση είναι η αυτονομία της μπαταρίας, που θεωρείται η πιο αντικειμενική.

    Related Articles



    Latest Articles



    Διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»