Στην ανισότητα που προκύπτει από την ιεραρχική οργάνωση των ρόλων που σχετίζονται με το φύλο και ανατίθενται σε γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, επικεντρώνεται το νέο διεθνές πρότυπο ISO 53800 «Guidelines for the promotion and implementation of gender equality and women’s empowerment». Όπως εξηγεί η κα. Μαριλένα Νικολάου, Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών και Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS), το εν λόγω πρότυπο περιλαμβάνει μια σειρά στρατηγικών προτεραιοτήτων και επιδιώκει να αποσαφηνίσει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την έννοια της ισότητας των φύλων, θέτοντας τους πιο κάτω βασικούς στόχους:
- Την καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο προώθησης και εφαρμογής της ισότητας των φύλων και χειραφέτησης των γυναικών
- Την παροχή Οδηγιών προς τους οργανισμούς να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για την επίτευξη μιας κουλτούρας ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών.
- Την εφαρμογή πλαισίου, διαθέσιμων πόρων, πολιτικών, εργαλείων και καλών πρακτικών προώθησης και εφαρμογής της ισότητας των φύλων.
Μεταξύ άλλων, ασχολείται με τα θέματα της εξάλειψης και πρόληψης της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δια βίου κατάρτιση, καθώς και με ζητήματα που αφορούν την σεξουαλική υγεία και ευημερία, την συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή και την οικονομική ενδυνάμωση και Καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων.
ISO 53800: Πυλώνες & Στόχοι

Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο πρότυπο εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών οργανισμών. Αυτό δυύναται να περιλαμβάνει εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς σε διάφορα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό), καθώς και κάθε άλλο είδος οργανισμού ή πεδίο δραστηριοποίησης.
Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένος μπορεί να είναι ένας οργανισμός όσον αφορά την ισότητα των φύλων, το πρότυπο υποστηρίζει τη συνεχή βελτίωση της ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων στις στρατηγικές επιδιώξεις, λειτουργίες και δραστηριότητες του. Αναγνωρίζοντας την ανισότητα στους διαθέσιμους πόρους, το παρόν πρότυπο έχει ως στόχο να προσφέρει πρακτική υποστήριξη, εξυπηρετώντας τις ξεχωριστές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των μεγαλύτερων οργανισμών, με σεβασμό στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.
Ως καταλύτης για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG 5), το ISO 53800 υποστηρίζει την ισότητα των φύλων, ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής των οργανισμών και της οργανωτικής κουλτούρας τους, περιγράφοντας τη μεθοδολογία και παραθέτοντας πρακτικά εργαλεία ενσωμάτωσης.
Προκειμένου να ευοδοθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, το πρότυπο παρέχει σημαντικές προτάσεις και εισηγήσεις για δράση που βασίζονται σε καλές πρακτικές των χωρών που συμμετείχαν στη διαδικασία εκπόνησης του προτύπου. Αυτό επιτυγχάνεται όταν οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, αυτονομία, ευθύνη, συμμετοχή και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής, δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, ανεξαιρέτως φύλου ή άλλων μορφών διακρίσεων.
ISO 53800: Πυλώνες & Μεθοδολογία

Οργανισμοί που ενσωματώνουν την ισότητα των φύλων στην κουλτούρα και τις δραστηριότητές τους έχουν θετικά αποτελέσματα για τον Οργανισμό τους και αυτά περιλαμβάνουν:
- συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί σημαντική συνιστώσα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.
- μειωμένη φυγή εργαζομένων, προσλήψεις υψηλής ποιότητας, πιο παραγωγικό και καινοτόμο περιβάλλον εργασίας, αποτελεσματικότερες συνεργασίες – που όλα αυτά οδηγούν σε βελτιωμένη απόδοση και καλύτερα αποτελέσματα για τη λειτουργία και φήμη των οργανισμών.
- Ενισχυμένη λήψη αποφάσεων μέσω δίκαιης διοίκησης. Σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία επεκτείνοντας την πελατειακή βάση, εντοπίζοντας νέες αγορές και μειώνοντας το κόστος διατήρησης.
Με σκοπό τη διάχυση της γνώσης και των καλών πρακτικών που καταγράφονται στο εν λόγω πρότυπο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για την ολοκληρωμένη παρουσίαση των προνοιών του προτύπου, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, 2024 στη Λευκωσία. Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευτούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν ή να προμηθευτούν τα πρότυπα της επιλογής τους από το Κέντρο Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS/ΚΕΠΕ).






