12.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Reuters: Τα αυτοκίνητα Tesla και οι κλειδαριές Bluetooth, είναι ευάλωτα στους χάκερ, λένε οι ερευνητές

    Εκατομμύρια ψηφιακές κλειδαριές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων Tesla, μπορούν να ξεκλειδωθούν εξ αποστάσεως από χάκερ που εκμεταλλεύονται μια ευπάθεια στην τεχνολογία Bluetooth, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος εταιρείας κυβερνοασφάλειας που ανήκει στον Όμιλο NCC. Μάλιστα, σε βίντεο που μοιράστηκε με το πρακτορείο Reuters, ο ερευνητής του Ομίλου NCC, Sultan Qasim Khan ήταν σε θέση να ανοίξει και στη συνέχεια να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο Tesla χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή αναμετάδοσης συνδεδεμένη με ένα φορητό υπολογιστή που γεφυρώνει ένα μεγάλο κενό μεταξύ του αυτοκίνητου και του ιδιοκτήτη του κινητού τηλέφωνου.

    Αν και ο Khan επέδειξε το χακάρισμα σε ένα Tesla Model Y του 2021, ο Όμιλος NCC δήλωσε ότι και άλλες έξυπνες κλειδαριές που χρησιμοποιούν τεχνολογία  με το πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy (BLE) συμπεριλαμβανομένων των οικιακών έξυπνων κλειδαριών, θα μπορούσαν να ξεκλειδωθούν με τον ίδιο εύκολο τρόπο.

    “Αυτό αποδεικνύει ότι οποιοδήποτε προϊόν βασίζεται σε σύνδεση τεχνολογίας με Bluetooth Low Energy είναι ευάλωτο σε επιθέσεις ακόμη και από την άλλη άκρη του κόσμου”, ανέφερε η βρετανική εταιρεία σε δήλωσή της, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θέμα.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy (BLE) είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως σε εκατομμύρια αυτοκίνητα και έξυπνες κλειδαριές που ανοίγουν αυτόματα όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από μια εξουσιοδοτημένη συσκευή.

    Η Tesla πάντως δεν έδωσε μέχρι στιγμής κάποια απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

    Ο Όμιλος NCC δήλωσε ότι η ευπάθεια αυτή δεν είναι σαν ένα παραδοσιακό σφάλμα το οποίο θα μπορούσε να διορθωθεί με μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα λογισμικού και πρόσθεσε ότι ο έλεγχος ταυτότητας που βασίζεται στο BLE δεν είχε αρχικά σχεδιαστεί για χρήση σε μηχανισμούς κλειδώματος.

    “Στην πραγματικότητα, τα συστήματα στα οποία βασίζονται οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τα ιδιωτικά δεδομένα τους χρησιμοποιούν μηχανισμούς ελέγχου ταυτότητας εγγύτητας Bluetooth που μπορούν εύκολα να σπάσουν με ένα πολύ φθηνό εξοπλισμό. Η έρευνα αυτή καταδεικνύει απλά τον κίνδυνο χρήσης τεχνολογιών για λόγους άλλους από τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, ειδικά όταν εμπλέκονται ζητήματα ασφάλειας” ανέφερε η εταιρεία.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»