20.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Samsung Galaxy Note 20 hands-on Review: “Η απόλυτη ναυαρχίδα”!

    Το Samsung Galaxy Note 20, μαζί με το Note 20 Ultra, παρουσιάστηκαν πριν λίγες εβδομάδες και “τάραξαν” τις ζεστές μέρες του Αυγούστου, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο. Πρόκειται για τις νέες ναυαρχίδες της Samsung και τις τελευταίες μέχρι τα επόμενα Galaxy S, που θα παρουσιαστούν το 2021, οπότε οι απαιτητικοί χρήστες που “κινούνται” αποκλειστικά στη high-end αγορά και θέλουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα χέρια τους, σίγουρα έχουν ήδη στραφεί προς το νέο Note… Η Cosmote, λοιπόν, μας έστειλε για δοκιμή ένα Note 20, το οποίο φυσικά θα βρείτε και στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Πάμε να το δούμε!


    Η συσκευή, εκ πρώτης όψεως, δείχνει πιο “μαζεμένη” και διακριτική, σε σχέση με το Note 10. Όπως θα δείτε και στο hands-on video μας, στο τέλος του άρθρου, είχαμε στα χέρια μας την Mystic Gray έκδοση, η οποία είναι διακριτική, “σοβαρή” και “business”, αλλά “σπάει” τη μουντάδα που θα είχε μια μαύρη εκδοχή. Μπορείτε, επίσης, να αποκτήσετε το Note 20 στην Mystic Green έκδοση. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 161.6 x 75.2 mm και, μεγάλες μεν, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό, δε. Το πάχος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (8,3mm) αλλά είναι 4 χιλιοστά μεγαλύτερο από της προηγούμενης γενιάς. Το βάρος βρίσκεται κάτω από τα 200 gr με άνεση, κάτι που σίγουρα βοηθά στη φορητότητα. Μπορεί το… ορθογώνιο σχήμα να μην αρέσει σε ορισμένους χρήστες, λάτρεις των καμπύλων, αλλά το θετικό είναι πως προσφέρει grip, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως μετά από αρκετά χρόνια τάσης προς… την κυρτότητα, η Samsung δείχνει να αναγνωρίζει τη χρηστικότητα και την άνεση των flat panels.

    Το camera module εξέχει ελαφρώς από την πλάτη τη συσκευής, η οποία, είναι κατασκευασμένη από συνθετικό υλικό με premium, matte φινίρισμα, σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής που απομακρύνονται από τον “καθρέφτη”. Όσο για την πρόσοψη, καλύπτεται από εξαιρετικά ανθεκτικό Gorilla Glass τελευταίας γενιάς. Στη συσκευασία θα βρείτε όλα τα απαραίτητα όπως ακουστικά AKG Type-C (ενσύρματα), φορτιστή 25W και καλώδιο Type-C σε Type-C. Στα δεξιά υπάρχει το διπλό volume button και το “side” button, το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί όπως εσείς θέλετε, ενώ για απενεργοποίηση της συσκευής πρέπει να το κρατήσετε πατημένο ταυτόχρονα με το volume down. Φυσικά, στο κάτω μέρος “κρύβεται” το κλασικό S Pen με Bluetooth συνδεσιμότητα και νέα χρώματα, ενώ στο πάνω μέρος θα βρείτε το SIM tray.

    Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου Samsung Galaxy Note 20, μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο 4G/4G+ στην Ελλάδα, το δίκτυο Cosmote, που προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη 99% και 96% αντίστοιχα. Το δίκτυο της Cosmote έχει βραβευτεί από τον ανεξάρτητο φορέα Ookla ως το πιο γρήγορο δίκτυο Mobile Internet στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει για 6η συνεχόμενη χρονιά την πιστοποίηση «Best in Test» για τις υπηρεσίες δεδομένων και φωνής, από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων Umlaut (πρώην P3 Communications).


    Η Super AMOLED Plus οθόνη των 6,7″ με το 20:9 aspect ratio είναι απολαυστική στη χρήση, ειδικά σε landscape mode, ακόμα περισσότερο από των περσινών Note, αν και η συσκευή σίγουρα δε σχεδιάστηκε για χρήση με το ένα χέρι. Υποστηρίζει HDR10+, έχει ανάλυση 1080 x 2400 pixels και υποστηρίζει Always-On λειτουργία, φυσικά, ενώ η Samsung διαφημίζει έως 1500 nits φωτεινότητας. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως όντως η φωτεινότητα φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Να υπενθυμίσουμε πως τo Note 20 είναι αδιάβροχο σύμφωνα με το IP68 πρότυπο. Στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχει το Exynos 990 chipset της Samsung, προσφέροντας κορυφαίες επιδόσεις σε οποιαδήποτε εφαρμογή και άνετο multitasking, σε συνδυασμό με τα 8GB RAM και τον ταχύτατο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης των 256GB. Η GPU είναι η Mali-G77 MP11 που φυσικά δε θα δυσκολευθεί απέναντι σε κανένα 3D game και ταιριάζει ιδανικά με τον επεξεργαστή. Από πλευράς συνδεσιμότητας έχουμε τα πάντα εκτός από IR blaster, ακόμα και USB 3.2 θύρα, ενώ δεν υπάρχει FM radio δέκτης. Να σημειώσουμε πως το μοντέλο που διατίθεται στην Ελλάδα είναι 4G και όχι 5G, κάτι που ίσως ενδιαφέρει ένα μικρό ποσοστό χρηστών. Οι “οπαδοί” των Galaxy Note μοντέλων είναι πλέον εξοικειωμένοι με την απουσία audio jack και Type-C ακουστικά της AKG που θα βρουν στη συσκευασία αμβλύνουν τον “πόνο”… Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι μέσα στην οθόνη και λειτουργεί με υπέρηχους, με ακρίβεια και ταχύτητα.

    Το One UI 2.5 της Samsung έχει αρκετές βελτιώσεις, αισθητικές και λειτουργικές, ενώ βρίσκεται “πάνω” στο Android 10 που τρέχει η συσκευή. Μπορείτε να παραμετροποιήσετε αρκετές λειτουργίες, να χρησιμοποιήσετε Dark Mode, να κάνετε το S Pen προέκταση του χεριού σας καθώς τα Air Gestures βοηθούν σημαντικά, και πολλά ακόμη. Και φυσικά, το S Pen παραμένει ο καλύτερος σύντροφος του επαγγελματία που χρησιμοποιεί το smartphone στο πλαίσιο της δουλειάς του, αλλά και για διασκέδαση, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει σε συνδυασμό με την Notes εφαρμογή της Samsung, είναι δεκάδες. Η αλληλεπίδραση smartphone/tablet/υπολογιστή είναι δεδομένη με το οικοσύστημα της Samsung και τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, ενώ από το Νοέμβριο θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συμβατότητα με τις εφαρμογές γραφείου της Microsoft, σε desktop/mobile/web μορφή. Το Note 20 υποστηρίζει και την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η Cosmote. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει σύνδεση Cosmote, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.


    Περνώντας στην κάμερα, που είναι ακόμα ένα ισχυρό “όπλο” του Note 20, βρίσκουμε τρείς φακούς σε κάθετη διάταξη, με αισθητήρες 12+64+12MP. Ο πρώτος είναι wide με f/1.8 διάφραγμα, OIS, DPPDAF, ο δεύτερος είναι tele με 3x optical zoom, 30x digital zoom, OIS και PDAF και ο τρίτος είναι ultra-wide 120 μοιρών ενώ το single-LED flash είναι πολύ ισχυρό. Η οπίσθια κάμερα έχει δεκάδες δυνατότητες και λειτουργίες ενώ μπορεί να κάνει λήψη 8K video στα 24 FPS, 4K στα 30/60 FPS, 1080p video έως και στα 240FPS και 720p video έως και στα 960 FPS, αλλά και dual video recording, stereo sound recording, όπως και εγγραφή HDR10+ περιεχομένου. Όσο για την εμπρόσθια, έχει αισθητήρα 10MP και συνδυάζεται με φακό f/2.2, με DPPDAF και δυνατότητα dual video call αλλά και λήψη video 4K στα 30/60FPS, ουσιαστικά θυμίζοντας πολύ την περσινή selfie κάμερα.

    Τέλος, στον τομέα του ήχου έχουμε διπλά stereo ηχεία και υποστήριξη Dolby Atmos ενώ η μπαταρία των 4.300mAh μπορεί να φορτιστεί ταχύτατα χάρη στον 25W φορτιστή, αλλά και ασύρματα (Qi/PMA) στα 15W, ενώ το Note 20 μπορεί να λειτουργήσει και σαν powerbank, με το reverse wireless charging να αγγίζει τα 9W.


    Το Samsung Galaxy Note 20 μας αφήνει μια “premium γεύση”, αλλά εδραιώνει τη νέα τάση των κατασκευαστών που προσφέρουν ένα… “σχεδόν” κορυφαίο μοντέλο κοντά στα €1.000, αλλά κρατάνε το πραγματικά κορυφαίο smartphone τους για το ανώτατο ράφι, των €1.100-1.200-1.300. Και αυτό, φυσικά, είναι το Note 20 Ultra. Οι τομείς στους οποίους το Note 20 υπολείπεται είναι λίγοι και ασήμαντοι για τους περισσότερους χρήστες, αλλά όχι για τους… αριθμολάγνους και τους πολύ απαιτητικούς της φωτογραφίας. Από πλευράς επιδόσεων σε εφαρμογές και από πλευράς λειτουργικότητας, όμως, δε θα σας λείψει τίποτα με το Note 20. Δείτε και το hands-on review της συσκευής στο video που ακολουθεί για να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις μοναδικές δυνατότητες της… 

    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»