20.4 C
Cyprus
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2026
More

    Σε ανοδική τροχιά συνέχισε να κινείται το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Αύγουστο

    Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο ακολούθησε ανοδική τροχιά, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Η νέα αύξηση του ΔΟΣ ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς εκτός των κατασκευών, αλλά και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ) που αξιολογούνται σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, η άνοδος του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών προήλθε από θετικότερες αξιολογήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και τον κύκλο εργασιών του τελευταίου τριμήνου. Η ενίσχυση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση οφείλεται στις ανοδικές αναθεωρήσεις των επιχειρηματικών προσδοκιών για τις πωλήσεις και την παραγωγή αντίστοιχα.

    Η μικρή υποχώρηση στο κλίμα του κατασκευαστικού τομέα αποδίδεται σε λιγότερο θετικές αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα των επιχειρήσεων.

    Κατά την ιδία περίοδο το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε βελτίωση. Οι απαντήσεις των καταναλωτών τόσο για την τρέχουσα όσο και για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους ήταν ευνοϊκότερες. Επιπρόσθετα, οι προθέσεις των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά.

    Τέλος, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε περαιτέρω τον Αύγουστο λόγω της μείωσης της καταναλωτικής αβεβαιότητας ανάμεσα σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, καθώς και της κάμψης της επιχειρηματικής αβεβαιότητας στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.



    Latest Articles



    Διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»