29.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
More

  Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Cyta: στα €27,2 εκ. ανήλθε η επενδυτική απόδοση του Ταμείου το 2023

  Τον απολογισμό πεπραγμένων και δράσεων για το έτος 2023 έκανε ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου και Χορηγημάτων των Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, κ. Κωνσταντίνος Νεοφύτου, στο πλαίσιο της 10ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου.

  Σύντομο χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση απηύθυναν ο Έφορος Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών κ. Νίκος Κουλλαπής, η Πρόεδρος της Cyta κα Μαρία Τσιάκκα και ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον κ. Λούκα Σάββα εκ μέρους των Συμβούλων Γενικής Φύσεως Aon Solutions Cyprus Limited, τον κ. Χρίστο Ακκελίδη εκ μέρους των Συμβούλων Ειδικής Φύσεως Argus Stockbrokers Ltd, τον κ. Μαρίνο Θεοδοσίου εκ μέρους των Συμβούλων Αναλογιστών Muhanna & Co και τον κ. Κωνσταντίνο Σάββα εκ μέρους των Εξωτερικών Ελεγκτών Baker Tilly Klitou & Partners Ltd. Στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου παρέστησαν επίσης o κ. Μιχάλης Μιχαήλ από τον Νομικό Οίκο Γεώργιος Κολοκασίδης & Συνεταίροι και ο κ. Andrew Demetriou από τον Νομικό Οίκο Ioannides Demetriou LLC.

  Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Ταμείου εξέφρασε την εκτίμησή του προς τα μέλη του Ταμείου για τη διαχρονική τους συνεισφορά στη θετική πορεία του Οργανισμού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα για το περασμένο έτος, υπογραμμίζοντας τη θετική επενδυτική απόδοση του Ταμείου η οποία ανήλθε στο 5,1% για το έτος 2023, που οδήγησε σε πλεόνασμα €27,2 εκ. από επενδύσεις και σε αύξηση των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου κατά €2,5 εκ.

  Όπως αναφέρθηκε, η σχετικά μικρή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου οφείλεται στην καταβολή ποσού περίπου €20εκ. σε εφάπαξ ωφελήματα μελών λόγω αποχώρησής τους από την Cyta μέσω του Σχεδίου Εθελούσιας Αφυπηρέτησης. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων σημείωσε ότι η πολύ θετική πορεία των επενδύσεων του Ταμείου συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος 2024.

  Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε επίσης ότι, τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο Συντάξεων παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή άριστων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης που αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των Μελών του και στοχεύει διαρκώς στο να διασφαλίζει ότι το Ταμείο είναι ένας σύγχρονος, διαφανής, ανταγωνιστικός και βιώσιμος Οργανισμός.

  Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επίλυσης των προβληματικών επενδύσεων του παρελθόντος, που αποτελούν μια άλλη μεγάλη πρόκληση για το Ταμείο. Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ήταν η οριστική διευθέτηση διαφόρων υποθέσεων του παρελθόντος τα τελευταία χρόνια ενώ στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουν να δρομολογούνται και άλλες ουσιαστικές βελτιωτικές ενέργειες από το Ταμείο, με στόχο την ανάκτηση των χρηματικών ποσών που είχαν επενδυθεί σε επισφαλή έργα.

  Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου, μιας και η προβληματική διαχείριση που είχε προηγηθεί, εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στο αναλογιστικό έλλειμμα, το μέγεθος του οποίου υπολογίζεται ετησίως, σύμφωνα με το εκάστοτε προεξοφλητικό επιτόκιο και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Όπως σημείωσε, η αναλογιστική μελέτη για το έτος 2023 κατέδειξε αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης των €85,6 εκ. ενώ η Cyta συνεχίζει να καταβάλλει σημαντικές ετήσιες εισφορές προς το Ταμείο, ενεργώντας με σύνεση και υπευθυνότητα προς τους ανθρώπους της. Στόχος της Cyta και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου, σε αναλογιστική βάση, είναι να μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα σε περίπου 4 έτη, περίοδος που συγκρίνεται ευνοϊκά σε σχέση με τα 12 έτη που προνοεί η νομοθεσία, ως μέγιστο χρόνο κάλυψης αντίστοιχων αναλογιστικών ελλειμμάτων.

  Τα μέλη του Ταμείου που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, καθώς και όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του προσωπικού, αντιμετώπισαν θετικά τον απολογισμό των πεπραγμένων και την πορεία του Ταμείου, χαιρετίζοντας με ικανοποίηση τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου.

  Related Articles

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Stay Connected

  3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles  Διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»