16.7 C
Cyprus
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Τί αλλάζει από αύριο στον έλεγχο των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID (EUDCC) μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus

    Όπως ενημερώνει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, οι εθνικοί κανόνες ελέγχου των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID (EUDCC) Cyprus μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus, έχουν προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε από αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής που γίνεται με τη σάρωση του κωδικού QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό, θα παρουσιάζει τα εξής αποτελέσματα εγκυρότητας:

    – Πράσινο: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και σε κάθε περίπτωση δεν έχει παρέλθει η διάρκεια ισχύος του.

    – Μπλε: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.

    – Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.

    – Μωβ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι έγκυρο μόνο με επιπρόσθετη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης PCR ή Rapid Test εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα, το οποίο επίσης θα πρέπει να παρουσιαστεί υπό μορφή EUDCC και θα υπόκειται σε έλεγχο μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus.

    – Κόκκινο: Το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.

    Το αποτέλεσμα χρώματος «μωβ» ανταποκρίνεται στις πιο κάτω περιπτώσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με τα διατάγματα απαιτείται επιπρόσθετη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακής εξέτασης PCR με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα:

    1. Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο δύο δόσεων και ημερομηνία εμβολιασμού που δεν ξεπερνά τις 35 ημέρες,
    2. Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο μίας δόσης εάν δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό
    3. Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο μίας δόσης ή δύο δόσεων για εμβόλιο δύο δόσεων εάν έχουν παρέλθει πέραν των επτά (7) μηνών από την τελευταία δόση.

    Οι πολίτες που έχουν λάβει επιπλέον ενισχυτική δόση μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους κύκλου (π.χ. 3η δόση) μπορούν να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό τους που αφορά τη συγκεκριμένη δόση μέσω της πλατφόρμας https://www.eudcc.gov.cy/. Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό που αφορά την ενισχυτική δόση σαρώνεται από το CovScan Cyprus με ένδειξη πράσινου χρώματος (έγκυρο).

    Το EUDCC μπορεί να παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή σε έντυπη μορφή, νοουμένου ότι σε αυτό εμφανίζεται ο κωδικός QR.

    Υπενθυμίζεται πως από τον υποχρεωτικό έλεγχο μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus εξαιρούνται:

    1. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω,

    2. Άτομα ηλικίας 14 ετών και κάτω,

    3. Τουρκοκύπριοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η Κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο,

    4. Τουρίστες (δηλαδή άτομα μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και εισέρχονται νόμιμα στη Δημοκρατία) που έχουν εμβολιαστεί σε χώρες άλλες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ή την Ελβετία, και

    5. Μόνιμοι/νόμιμοι κάτοικοι Κύπρου που έχουν εμβολιαστεί σε χώρες άλλες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ή την Ελβετία.

    6.Άτομα που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν, και τα οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα.

    Η εφαρμογή CovScan Cyprus μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play. Οδηγίες χρήσης για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://wiki.eudcc.gov.cy/COVSCAN_Android_EL.pdf.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»