15.7 C
Cyprus
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    USB 4 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

    Ο κόσμος της τεχνολογίας εξελίσσεται διαρκώς και φυσικά δε μένει ποτέ στάσιμος. Αυτό συμβαίνει και με το πρότυπο USB (Universal Serial Bus), το οποίο μπήκε στη ζωή μας στα τέλη των 90s και από τότε για περισσότερα από 20 χρόνια έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Πλέον στον κοντινό τεχνολογικό ορίζοντα έχουμε το USB 4 (ή USB4) και όπως συμβαίνει με την περίπτωση του 5G ή του WiFi 6 σίγουρα θα έχετε αρκετές απορίες για τις νέες δυνατότητες που αυτό θα προσφέρει… Για πάμε να δούμε τoυς λόγους που το USB 4 θα αποτελέσει ένα από τα πιο “hot” tech trends για το 2020 και το 2021…

    1. Περισσότερη ταχύτητα και αναβαθμισμένο bandwidth

    To USB 4 θα χαρίζει διπλάσια ταχύτητα από το standard του USB 3.2 (20Gbps), πράγμα που σημαίνει ότι θα υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που θα αγγίζουν τα 40Gbps (φυσικά η ταχύτητα θα διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή). Ουσιαστικά στην consumer έκδοση του προτύπου θα υπάρχουν 3 διαθέσιμες maximum ταχύτητες: 10Gbps, 20Gbps και 40Gbps. Για αυτό καλό θα ήταν πριν προβείτε στην αγορά ενός laptop για παράδειγμα, να κοιτάζετε τις ταχύτητες που θα υποστηρίζει.

    Η λειτουργία των USB καλωδίων είναι ότι χρησιμοποιούν δύο διόδους για να στείλουν και να μεταφέρουν data από τις συνδεδεμένες συσκευές. Ωστόσο, ορισμένες συσκευές θα μπορούν να εκμεταλλευθούν τη μία δίοδο, πράγμα που σημαίνει ακόμη και διπλάσιο bandwidth (ότι πρέπει για υποστήριξη 8Κ HDR video). Ουσιαστικά θα υποστηρίζει Display Port 2.0 σε Alt Mode και Thunderbolt 3. Επιπλέον και η φόρτιση συσκευών αναμένεται να επηρεαστεί θετικά, καθώς μέσω του USB PD charging standard όλες οι συσκευές θα μπορούν να φορτιστούν σε χρόνους… dt!

    Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό όμως της USB 4 θα είναι η dynamic και «έξυπνη» διαχείριση του ποσοστού των resources όταν γίνεται αποστολή video και data μέσω της ίδιας σύνδεσης. Ας πούμε για παράδειγμα ότι η USB 4 που διαθέτετε υποστηρίζει 40Gbps και στο ίδιο χρονικό διάστημα διαχειρίζεστε 4Κ σήμα στο σύγχρονο monitors σας και παράλληλα πραγματοποιείτε heavy αντιγραφές από έναν εξωτερικό SSD δίσκο. Με το video feed να χρειάζεται κοντά στα 12.5Gbps, η USB 4 αντιλαμβάνεται ότι τα υπόλοιπα 27.5Gbps θα διατεθούν για την μεταφορά των αρχείων.

    2. Θα είναι backward compatible σε επίπεδο καλωδίωσης!

    Το ευχάριστο νέο με τη νέα τεχνολογία είναι ότι θα κάνει χρήση των Type-C, των flat στρογγυλοποιημένων καλωδίων που έχουμε σε αρκετές συσκευές μας. Αν και θα μπορείτε εύκολα να συνδέσετε ένα USB 4 καλώδιο σε οποιοδήποτε USB Type-C port, παρόλα αυτά δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το αυξημένο bandwidth και τις αναβαθμισμένες ταχύτητες.

    3. Πότε θα είναι έτοιμο;

    Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε οι πρώτες USB 4-based συσκευές και καλώδια θα είναι διαθέσιμα στα τέλη 2020, αν και το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι μέσα στο 2021 θα δούμε το USB 4 να ανθίζει. Φυσικά και εδώ η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη του νέου προτύπου.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»