13.7 C
Cyprus
Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
More

    Ελλάδα: γίνεται η πρώτη χώρα διεθνώς που δημιουργεί Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών

    Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας ανακοίνωσε την επένδυση 20 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση τεσσάρων δορυφόρων θερμικής απεικόνισης και συστήματος  ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech. Η OroraTech μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους, θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση του συνόλου της ελληνικής επικράτειας για πιθανές εστίες πυρκαγιάς. Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

    Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων προϊόντων δεδομένων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, με την εταιρεία Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την εταιρεία Attisat S.A. για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.

    Η OroraTech και οι Έλληνες συνεργάτες της κέρδισαν το έργο σε ανοιχτό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων, του οποίου ηγείται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η OroraTech, εδρεύει στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και παρέχει πληροφορίες για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.

    Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:  “Επενδύοντας στοχευμένα στη διαστημική τεχνολογία, κάνουμε την ουσιαστική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών που αποτελούν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και την οικονομία μας. Οι υπηρεσίες ανίχνευσης πυρκαγιάς και τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της OroraTech προσφέρουν απαράμιλλο έλεγχο και επίγνωση της κατάστασης”.

    Από την πλευρά της, η Simonetta Cheli, director of Earth Observation Programmes στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σχολίασε, “Μέσω της χρηματοδότησής της από τον οργανισμό, η OroraTech έχει εξελιχθεί σε ένα ικανό παράδειγμα υπηρεσιών διαστήματος που παρέχουν άμεσα και σημαντικά οφέλη εδώ στη Γη. Καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η OroraTech προχωρούν στην υλοποίηση του ελληνικού σμήνους δορυφόρων θερμικής απεικόνισης, εμείς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και ανθεκτικότερης Ευρώπης”.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν επηρεάσει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Λόγω του δύσβατου ορεινού εδάφους και των περισσότερων από 6.000 νησιών, η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη.

    Related Articles



    Latest Articles



    Διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»