18 C
Cyprus
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    Πρόστιμο 30.000 ευρώ για αθέμιτες πρακτικές από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στην Alpan Electroline

    Στην έκδοση διοικητικής απόφασης και την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €30.000, εναντίον της εταιρείας Alpan Electroline Ltd για παράβαση του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου, προχώρησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

    Η απόφαση εκδόθηκε κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και από την οποία διαπιστώθηκε η χρήση παραπλανητικής πρακτικής εκ μέρους της εν λόγω εταιρείας, η οποία κρίθηκε ως αθέμιτη κατά παράβαση του σχετικού Νόμου.

    Η συγκεκριμένη υπόθεση ανάγεται από το 2020 και αφορούσε την εμπορική πρακτική που ακολουθούσε η εταιρεία Alpan Electroline στην προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία   κατά την περίοδο από 23/11/2020 μέχρι τις 27/11/2020 παρουσιάζονταν ως προϊόντα διαθέσιμα προς πώληση σε ειδική πλεονεκτική τιμή κατά το «Black Friday 2020». Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, τα εν λόγω προϊόντα, είτε δεν είχαν στην πραγματικότητα μείωση της αρχικής τους τιμής όπως διαφημιζόταν είτε ότι η μείωση της αρχικής τους τιμής ήταν μικρότερη της διαφημιζόμενης.

    Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν παράπονα που είχε λάβει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή από καταναλωτές, αλλά και σχόλια που είχαν διατυπωθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των οποίων, αυτά τα προϊόντα δεν είχαν στην πραγματικότητα πλεονεκτική τιμή όπως διαφημιζόταν ή ότι η πλεονεκτική τιμή ήταν μικρότερη της διαφημιζόμενης.

    Ανάλογες υποψίες είχαν δημιουργηθεί επίσης στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έπειτα από αξιολόγηση των ευρημάτων αυτεπάγγελτης έρευνας που είχε διενεργήσει κατά το Black Friday του 2020 αλλά και την περίοδο που προηγήθηκε αυτού, στα πλαίσια γενικότερης έρευνας που διενεργήθηκε στην αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο.

    Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως σε περιπτώσεις όπου οι εμπορευόμενοι χρησιμοποιούν ως τιμή αναφοράς την προτεινόμενη τιμή πώλησης του προϊόντος και όχι την προηγούμενη τιμή πώλησης του προϊόντος, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να ενημερώνουν σαφώς τον καταναλωτή ότι η αναγραφόμενη τιμή αναφοράς αποτελεί προτεινόμενη τιμή πώλησης και όχι μείωση της τιμής που χρέωνε προηγουμένως ο συγκεκριμένος εμπορευόμενος. Σε αντίθετη περίπτωση, η παράλειψη αυτή συνιστά παραπλανητική παράλειψη ουσιώδους πληροφορίας, την οποία χρειάζεται ο μέσος καταναλωτής για να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση συναλλαγής.

    Related Articles

    Stay Connected

    3,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    2,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles



    Κάντε click και διαβάστε το περιοδικό «ΚΙΝΗΤΗ CY»